Nieuws

Financiële positie augustus

De actuele dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds Essity steeg in augustus van 112,2% naar 118,2%. De beleidsdekkingsgraad steeg van 109,6% naar 110,9%.

Ontwikkelingen in augustus

De rente steeg in augustus. Dat is goed voor pensioenfondsen. We hoeven dan minder geld in kas te houden om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Op de financiële markt ging het minder goed de afgelopen maand. Het vermogen van ons fonds nam hierdoor af. Dat is niet goed voor onze financiële positie. Maar het effect van de stijgende rente was groter. Daardoor kon onze actuele dekkingsgraad in augustus toch stijgen.

De beleidsdekkingsgraad steeg ook. Dit is een gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen).

Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

2 dekkingsgraden

Ons fonds kent 2 dekkingsgraden:

  • een (maandelijkse) actuele dekkingsgraad, en
  • een beleidsdekkingsgraad.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is het uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. De beleidsdekkingsgraad vertoont minder pieken en dalen dan de actuele dekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Meer informatie

U kunt in deze grafiek zien hoe de dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds Essity zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.