Nieuws

Pensioen meenemen naar een ander pensioenfonds of verzekeraar: zo werkt het

Hebt u meerdere werkgevers gehad? Dan hebt u mogelijk bij meerdere pensioenfondsen of verzekeraars pensioen opgebouwd. Het is dan verstandig om te kijken wat u het beste kunt doen met die verschillende pensioenpotjes. Soms gaat uw opgebouwde pensioen met het wisselen van pensioenfonds of verzekeraar automatisch naar de nieuwe regeling.

We zetten het voor u op een rij

Er zijn drie situatie mogelijk:

 1. Het pensioen dat u opbouwde is lager dan € 2 bruto per jaar
  Een pensioen dat zo klein is, blijft bij het pensioenfonds. Het vervalt aan het fonds en is niet meer van u. Dit is bij wet bepaald.

 2. Het pensioen dat u opbouwde is hoger dan € 2 bruto per jaar, maar lager dan € 594,89 bruto per jaar (2023)
  Dit pensioen wordt automatisch overgedragen naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar of premiepensioeninstelling, zodra bekend is waar u pensioen bent gaan opbouwen. Wij regelen de overdracht voor u. U hoeft daar niets voor te doen. U krijgt vanzelf bericht.

 3. Het pensioen dat u opbouwde is € 594,89 bruto per jaar of hoger (2023)
  U beslist zelf of u dit pensioen bij het pensioenfonds wilt laten staan of dat u het wilt laten overdragen naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. U bent dat niet verplicht. Besluit u dat u uw opgebouwde pensioen wilt laten overdragen, dan vraagt u dit aan bij uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar of premiepensioeninstelling.

Een overzicht van uw pensioen

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u een overzicht van uw totale pensioen. U logt veilig en snel in met uw DigiD. Meer details over uw pensioen bij ons fonds, ziet u in Mijn Pensioencijfers.

De Pensioenvergelijker helpt u beslissen

Bekijk of het verstandig is om uw opgebouwde pensioen mee te nemen naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar of premiepensioeninstelling. Dat hangt onder andere af van de pensioenregeling die bij uw nieuwe werkgever geldt. Ook uw persoonlijke situatie is belangrijk.

Een handig middel om twee regelingen te vergelijken is de Pensioenvergelijker. Op de documentenpagina vindt u een Pensioenvergelijker voor de middelloonregeling en een Pensioenvergelijker voor de beschikbare premieregeling. Als u die invult, ziet u in één overzicht de verschillen van beide pensioenregelingen. Vervolgens bepaalt u zelf of u uw pensioen meeneemt of laat staan bij uw oude pensioenfonds of -verzekeraar.

Meer weten?

 • Hebt u een nieuwe baan bij een werkgever die bij ons pensioenfonds is aangesloten en bent u dus nieuw in ons fonds? Lees dan hier verder.
 • Hebt u elders een nieuwe baan en stopt de opbouw van pensioen in ons fonds? Lees dan hier verder.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.