Nieuws

Bericht van sociale partners: 'Essity krijgt een flexibele regeling'

De sociale partners hebben een belangrijke stap gezet. De contouren van de nieuwe pensioenregeling worden steeds duidelijker, Essity krijgt een flexibele regeling. Lees meer hierover in het bericht van de sociale partners.

Contouren nieuwe pensioenregeling Essity: een belangrijke stap is gezet.

De CAO-partijen van Essity hebben uitvoerig overwogen welk contract het beste past bij de nieuwe pensioenregeling die naar verwachting per 1 juli 2027 wordt ingevoerd. Dit is noodzakelijk omdat de wet een geheel nieuw pensioenstelsel voorschrijft, waar ook het pensioenfonds van Essity aan moet voldoen. De inhoud van deze regeling is onderwerp van gesprek tussen de CAO-partijen.

Omdat er geen overeenstemming werd bereikt, heeft men besloten een bindende uitspraak te vragen van een speciale commissie. Deze commissie heeft bepaald dat het niet de solidaire regeling wordt, maar de flexibele regeling. De flexibele regeling omvat het bod dat de werkgever al had gedaan, inclusief aanvullende premiegaranties voor de langere termijn en een gunstigere premieverdeling voor de deelnemers.

Hoe gaat het nu verder?

Hoewel de keuze is gemaakt, zijn we nog niet klaar. Er moeten nog veel beslissingen worden genomen om de regeling optimaal te laten functioneren. We hebben slechts vijf maanden de tijd.

Daarnaast moet de regeling worden afgestemd met verschillende organen en voorgelegd aan de achterban van de vakbonden ter goedkeuring. Ook de vereniging van gepensioneerden heeft “hoorrecht” over de nieuwe pensioenregeling. Het pensioenfonds moet de regeling beoordelen, net als het Verantwoordingsorgaan. Bovendien zullen overheidsinstanties zoals DNB en AFM de regeling controleren. Deze strenge controle is bedoeld om een zorgvuldige overgang naar het nieuwe pensioenstelsel te waarborgen.

Wat is een flexibele pensioenregeling? Een flexibele pensioenregeling lijkt op de huidige Defined Contribution (DC)-regeling die jullie al hebben. Het werkt als volgt:

  1. Opbouwfase: Tijdens je werkzame leven wordt geld in je pensioenpot gestort. Je kunt kiezen hoe dit geld wordt belegd (met meer of minder risico). Als je dat lastig vindt, kiest het pensioenfonds een standaard beleggingsmix voor je. Dit is nu ook al zo.
  2. Uitkeringsfase: Op je pensioendatum stopt de opbouwfase en begint de uitkeringsfase. Je hebt dan twee keuzes:
    • Pensioenfonds: Laat je pensioenfonds je geld beleggen en je pensioen uitkeren. De kans op verhoging van pensioenuitkeringen blijft aanwezig, en door een buffer in te stellen, is de kans op kortingen lager (de zgn. ‘risicodelingsreserve’ of RDR. Zie ook hieronder).
    • Verzekeraar: Draag je pensioenkapitaal over aan een verzekeraar die je een vaste uitkering geeft. Deze uitkering verandert niet, zolang de verzekeraar niet failliet gaat. Het groeit niet mee met inflatie. Dus €1000 nu is over 10 jaar nog steeds €1000.

Wat is nieuw? Het pensioenfonds Essity introduceert een risicodelingsreserve (RDR). Dit is een buffer die je pensioenuitkering stabiel houdt. Bijvoorbeeld, als er een slecht beleggingsjaar is, wordt de uitkering niet verlaagd maar gecompenseerd uit deze reserve. Dit biedt extra zekerheid voor je pensioenuitkering.

Voor gepensioneerden. Als je al met pensioen bent, krijg je op 1 juli 2027 ook de keuze om je pensioen door het fonds te laten uitkeren of over te dragen aan een verzekeraar. Je hebt nog bijna drie jaar om deze beslissing te nemen.

We houden je op de hoogte

De aanstaande wijzigingen zijn complex. De CAO-partijen vergaderen en onderhandelen hierover in verschillende samenstellingen.De stuurgroep vergadert ongeveer één keer per maand. Na elke vergadering zullen we je informeren over de voortgang. Gepensioneerden houden we via de website van het pensioenfonds op de hoogte van de vervolgstappen.

Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen. Bij vragen of opmerkingen staan het pensioenfonds, HR, of de betrokken kaderleden en vakbondsbestuurder je graag te woord.