Het pensioenfonds heeft zijn eigen regels voor het kunnen verhogen van het pensioen. Denk dan aan de stijging van de prijzen en de financiële positie (de dekkingsgraad). Maar, wat is er nog meer?
1.Hoogte van dekkingsgraad
En dan is er ook de dekkingsgraad. Deze geeft onze financiële positie aan. Dit is de verhouding tussen ons vermogen en wat we nodig hebben om de pensioenen te kunnen betalen. Is de verhouding minimaal 110%, dan mag het fonds de pensioenen binnen de wettelijke kaders verhogen.
2. Meten van de prijsstijging
Het meten van de prijsstijging is belangrijk om een eventuele verhoging van het pensioen vast te stellen. Die prijsstijging meten we altijd in een vaste periode. Het pensioenfonds bepaalt zelf de periode waarin ze de prijsstijging meten. Zo kan het zijn dat het ene pensioenfonds wel een verhoging kan doen en een ander pensioenfonds niet.
3. De cijfers van het CBS
Het CBS heeft verschillende indexen. We kijken sinds 2022 naar de prijsindexcijfers. Deze cijfers bepalen hoeveel verhoging het fonds mag geven. Welk cijfer hiervoor wordt gebruikt, verschilt per fonds en kan ook per deelnemersgroep verschillen.
4. Wie krijgen een verhoging bij het fonds?
Het fonds moet een verhoging verdelen over gepensioneerden, werknemers en oud-werknemers. Gepensioneerden en oud-werknemers moeten dezelfde verhoging krijgen. Dat is allemaal in het pensioenreglement beschreven.
5. Andere fondsen
Sommige pensioenfondsen waren begin 2023 voorzichtig. Ze gaven niet de maximale verhoging. Begin 2024 gaven ze alsnog een verhoging. Sommigen veranderden de periode waarover ze naar de prijsontwikkeling kijken. Andere fondsen gaven begin 2023 al een forse verhoging. Dit kan een reden zijn om niet weer snel een verhoging te kunnen doen.
Vragen?
Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.