Verhoging pensioen per 1 januari 2023

Goed om te weten

Door de versoepeling van de regels is het voor pensioenfondsen mogelijk om de pensioenen eerder met een toeslag te verhogen. Het pensioenfonds moet dan voldoen aan twee voorwaarden:

  • de beleidsdekkingsgraad is op 31 oktober 2022 105% of hoger
    • de actuele dekkingsgraad mag niet lager dan 105% zijn en door het verhogen van de pensioenen ook niet lager dan 105% worden.
  • de verwachting dat het pensioenfonds overstapt naar het nieuwe pensioenstelsel
    • hoe dit precies zit, leggen we verderop aan u uit.

Beleidsdekkingsgraad hoog genoeg

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Omdat deze hoog genoeg is, hebben we genoeg financiële ruimte om uw pensioen met een toeslag te verhogen.

Onze verwachting: we verhuizen mee naar het nieuwe pensioenstelsel (invaren)

Het geld dat wij voor uw pensioen hebben gereserveerd verhuist mogelijk mee naar een pensioen dat past binnen de nieuwe wetgeving. Dit noemen we ‘invaren’. Conform de nieuwe wetgeving is invaren de standaardkeuze. Hiervan afwijken kan alleen wanneer daar goede redenen voor zijn in het belang van alle groepen deelnemers. Stichting Pensioenfonds Essity heeft op basis van de huidige inzichten en op basis van een intentieverklaring van sociale partners tot invaren redelijkerwijs de verwachting dat het mee gaat werken aan dit proces.

Wet Toekomst Pensioenen

Door de verwachte nieuwe regels voor pensioen (Wet Toekomst pensioenen) komt er ook een nieuwe pensioenregeling. Het duurt nog enkele jaren voor die nieuw te vormen regeling in gaat. Met de verschillen tussen de regeling die nu geldt en de nieuwe regeling houden we wel al rekening. Stichting Pensioenfonds Essity heeft bekeken of de verhoging nu nadelig kan zijn voor eventuele maatregelen straks. Elke euro die we nu uitgeven door de pensioenen te verhogen, kunnen we straks niet gebruiken om sommige groepen te helpen als dat nodig is. Of om een reserve aan te leggen om grote dalingen in het verwachte pensioen op te vangen.

Effecten van tussentijdse verhoging voor verschillende generaties

Stichting Pensioenfonds Essity moet een evenwichtig besluit nemen over het wel of niet verhogen van uw pensioen. Dat betekent dat we de voor- en nadelen voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt, heeft opgebouwd of krijgt uitgekeerd meenemen bij het nemen van een besluit. Het pensioenfonds heeft die gevolgen op een rijtje gezet.

Hoe heeft Stichting Pensioenfonds Essity dit gedaan?

Het pensioenfonds heeft voor iedereen gekeken naar de gevolgen op de langere termijn. Want doordat we nu een toeslag geven, is onze dekkingsgraad gedaald. En dat heeft gevolgen voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt (of heeft opgebouwd). Die gevolgen kunnen per leeftijdsgroep verschillen. Het pensioenfonds heeft daar rekening mee gehouden en geconcludeerd dat de verhoging per 1 januari 2023 evenwichtig is.

Voor- en nadelen van de verhoging per leeftijdsgroep

Stichting Pensioenfonds Essity heeft aan de hand van berekeningen vastgesteld dat het toekennen van de extra verhoging van de pensioenen voor oudere (oud-)werknemers en pensioengerechtigden op de lange termijn een hoger pensioen oplevert. Dat geldt zowel in een situatie waarbij de toekomstige economische omstandigheden uitpakken zoals verwacht, alsook in het zogenaamde ‘slecht weer scenario’. Hoe ouder iemand is, hoe meer voordeel iemand heeft van de verhoging.

Voor jongere werknemers en oud-werknemers is daarentegen sprake van een klein negatief effect op de lange termijn. Dit komt omdat we door de soepelere regels eerder mogen verhogen. De actieve jongere deelnemer heeft tot nu toe minder pensioen opgebouwd dan wanneer we op een later moment zouden verhogen. Hierdoor is de invloed van de verhoging op dit moment minder groot.

Ondanks dit kleine negatieve effect voor jongere werknemers en oud-werknemers komt Stichting Pensioenfonds Essity tot de conclusie dat de tussentijdse verhoging van de pensioenen evenwichtig is.

Gedempte premie

Het fonds maakt gebruik van de wettelijke mogelijkheid om de premie te dempen. Dit is om ervoor te zorgen dat de premies redelijk stabiel blijven. De gedempte premie was de laatste jaren lager dan de premie die actuarieel bezien nodig was. Hierdoor is de nieuwe opbouw deels uit de reserves van het fonds gefinancierd.

Voor actieve werknemers is dit voordelig. Voor de pensioengerechtigden is dit een nadeel, omdat hierdoor minder geld beschikbaar is voor verhogingen. Hoeveel geld beschikbaar is voor verhogingen is namelijk afhankelijk van de reserves die een pensioenfonds heeft.

Pensioengerechtigden hebben direct een probleem, werknemers hebben langer de tijd om tegenvallers goed te maken

Voor pensioengerechtigde is de hoge inflatie een direct probleem. Een pensioengerechtigde heeft niet de tijd om een pensioeninkomen dat lager is dan gewenst nog op een andere manier op te vangen. Een (jongere) werknemer daarentegen heeft nog mogelijkheden om daarop in te spelen.

We geven niet alles uit

In principe was er financiële ruimte om de pensioenen nog verder te verhogen. Het fonds heeft er echter bewust voor gekozen om niet de volledige financiële ruimte te gebruiken. In de ogen van het pensioenfonds zou de financiële positie dan te veel afnemen, waardoor de dekkingsgraad op het moment van invaren misschien te laag is. Ook zou het benutten van de totale ontstane ruimte leiden tot een te grote herverdeling van jonge(re) naar oude(re) deelnemers.

Verdere afwegingen

De eenmalige indexatie die alle groepen deelnemers per direct ontvangen vervangt bovendien een onzekere toekomstige indexatie. Want als we nu geen gebruik maken van de mogelijkheid om te verhogen, bestaat er een kans dat we deze verhoging op een later moment niet meer kunnen geven. Bijvoorbeeld als de regels veranderen. Daarnaast werkt deze verhoging per 1 januari 2023 gelijk ook door in mogelijke toeslagen over komende jaren.

Conclusie

Stichting Pensioenfonds Essity heeft de gevolgen van het besluit om de pensioenen tussentijds te verhogen voor verschillende generaties kritisch beoordeeld. Aangezien de pensioenen al vele jaren niet verhoogd zijn en de huidige inflatie erg hoog is hebben pensioengerechtigden nadrukkelijk behoefte aan een verhoging van het pensioen. Voor jongere werknemers en oud-werknemers is er sprake van een beperkt negatief effect. Voor hen geldt daarentegen dat ze de laatste jaren minder premie hebben betaald dan actuarieel nodig was voor de toegekende pensioenopbouw. Daarnaast heeft deze groep meer mogelijkheden om het kleine negatieve effect op te vangen.

Stichting Pensioenfonds Essity stelt op basis van het voorgaande vast dat de toegekende verhogingen evenwichtig, uitlegbaar en verantwoord zijn.

Waarom is het percentage nu voor iedereen gelijk?

Bij de verhoging per 1 januari 2022 zag u dat deze niet voor iedereen hetzelfde was. Voor de pensioenen die nog worden opgebouwd keken we naar de loonstijging van het afgelopen jaar. Voor de pensioenen die al zijn ingegaan en voor de pensioenen die bij ons fonds zijn blijven staan (bijvoorbeeld nadat iemand uit dienst is gegaan), keek het fonds naar de prijsstijging van oktober 2020 tot oktober 2021.

Stichting Pensioenfonds Essity heeft de regels op verzoek van sociale partners veranderd. Vanaf nu geldt dat voor alle pensioenen gekeken wordt naar de prijsstijging van oktober van het afgelopen jaar tot oktober van het jaar waarin het besluit over de verhoging wordt genomen.

Dit besluit is genomen omdat een verhoging op basis van de oude regels tot onevenwichtige uitkomsten zou leiden. De hoogte van de prijsstijging is dit jaar veel hoger dan de hoogte van de loonstijging. De intentie van sociale partners was echter altijd dat de verhogingen voor actieven en inactieven dicht bij elkaar zouden liggen, waarbij de verwachting was dat de loonstijgingen altijd net iets boven de prijsstijgingen zouden uitkomen.

Dit jaar is dit echter anders en dat zou tot gevolg hebben dat de kosten van de verhoging voor de inactieven vele malen hoger zou liggen dan de kosten van de verhoging aan actieve deelnemers. Deze onevenredige uitkomsten zijn moeilijk te verantwoorden en zetten de solidariteit en het draagvlak binnen het pensioenfonds onder druk. Stichting Pensioenfonds Essity volgt deze redenering en staat daarom achter de onderbouwing bij het verzoek van sociale partners om de verhoging voor alle pensioenen aan elkaar gelijk te maken.

De verwachting is overigens wel dat de loon- en prijsstijgingen op termijn weer naar elkaar toe zullen groeien. Maar met het oog op de geplande transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is de verwachting dat het verschil dat op basis van de oude regels zou ontstaan in de toekomst niet meer kan worden gecorrigeerd. In het nieuwe stelsel worden de verhogingen immers op een andere manier vormgegeven dan nu het geval is.

Wilt u meer informatie hierover?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Belangrijk om te weten: De eerdere uitkomsten van de berekeningen die meegewogen zijn bij de onderbouwing van dit toeslagbesluit zijn in april 2023 herzien. De herziening van deze uitkomsten heeft géén invloed op de toegekende verhoging van de pensioenen, maar wel op de wijze waarop onze toeslagbesluiten zijn onderbouwd. In de informatie op deze pagina is rekening gehouden met de aangepaste onderbouwing van de verhoging van de pensioenen per 1 januari 2023.