Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

Pensioenfondsen en andere financiële instellingen vallen onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Doel van deze Verordening is het transparant maken van hoe financiële instellingen – waaronder pensioenfondsen – omgaan met duurzaamheid. Naar aanleiding van de SFDR heeft Stichting Pensioenfonds Essity op hoofdlijnen twee belangrijke keuzes moeten maken. Deze worden hieronder toegelicht.

Verklaring ongunstige effecten

Op grond van deze Europese wetgeving dienen pensioenfondsen sinds 2021 aan te geven of de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren worden meegenomen. Wat de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen zijn, is door de wetgeving voorgeschreven. Als pensioenfondsen deze ongunstige effecten meenemen bij het beleggen, moet een verklaring worden gepubliceerd op de website over hoe ze dat precies doen.

Bij het beleggen voor pensioen is de samenhang met mens en milieu van belang voor ons. Hiervoor hebben we een beleid waarover we elders communiceren. Binnen dit beleid hebben we diverse maatregelen opgenomen waarmee we onze verantwoordelijkheid als belegger willen nemen. We nemen echter niet precies de 18 ongunstige effecten in acht die gedefinieerd zijn in de wet. Wij hebben hier onze eigen keuzes in gemaakt. Als pensioenfonds hebben we de mogelijkheid om zelf te bepalen welke duurzaamheidsfactoren van belang zijn en wat onze deelnemers hierbij belangrijk vinden.

Een heroverweging van het voorgaande kan onder verschillende omstandigheden relevant worden, bijvoorbeeld als deelnemers wel wensen dat een dergelijke verklaring wordt opgesteld of wanneer beter zicht is op de bijbehorende verplichtingen van het opstellen van de verklaring. 

Regeling die sociale en/of ecologische kenmerken promoot

Volgens de SFDR moeten pensioenregelingen gecategoriseerd worden op basis van de duurzaamheidsambities van het beleggingsbeleid. De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Essity is gecategoriseerd als een regeling die sociale en/of ecologische kenmerken promoot: De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Essity promoot ecologische en sociale kenmerken, maar heeft geen duurzame beleggingsdoelstelling.

Stichting Pensioenfonds Essity promoot zijn ecologische en sociale kenmerken door

  • het uitsluiten van ongewenste activiteiten,
  • het beperken van negatieve effecten van beleggingen door het betrekken van milieu- en sociale factoren en ondernemingsbestuur (ESG) bij beleggingsbeslissingen, en
  • in gesprek te gaan met ondernemingen die veel kunnen betekenen voor de energietransitie en de dialoog te voeren met ondernemingen over arbeids- en mensenrechten.

Op doorlopende basis worden deze ecologische en sociale kenmerken meegewogen en gemonitord bij de selectie van beleggingen.

De beleggingsstrategie van Stichting Pensioenfonds Essity is het behalen van een goed rendement om nu en in de toekomst de pensioenen te kunnen uitkeren. Financieel en maatschappelijk rendement gaan hierin goed samen. Daarnaast houdt het pensioenfonds rekening met de impact van de beleggingen op milieu en maatschappij en zet ze zich in om op positieve wijze een bijdrage te leveren aan maatschappelijke ontwikkelingen. Dit wordt gedaan door te beleggen in ondernemingen en landen met betere prestaties op het gebied van milieu en maatschappij.

Voor de promotie van ecologische en sociale kenmerken wordt een verscheidenheid aan data en methodes gebruikt. Ondanks de beperkingen van beschikbare data en methodes, probeert Stichting Pensioenfonds Essity de gebruikte data en methodes zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de ecologische en sociale doelstellingen van de strategie.

Hoe aan het voorgaande precies invulling wordt gegeven staat beschreven in het document duurzaamheidsinformatie (document DB-regeling en document iDC-regeling). Ook vindt u in dit document informatie over de integratie van duurzaamheidsrisico's.

De SFDR schrijft daarnaast voor dat Stichting Pensioenfonds Essity over de duurzaamheid van de pensioenregeling dient te communiceren via een vast voorgeschreven template (template DB-regeling en template iDC-regeling). Met dit template wordt informatie verstrekt over onder andere de ecologische en sociale kenmerken van de pensioenregeling, welke indicatoren gebruikt worden om deze kenmerken te meten, en de duurzame activa allocatie van de pensioenregeling.