Hoogte van het ouderdomspensioen aanpassen

U kunt de eerste jaren dat u met pensioen bent een hoger pensioen ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u de eerste jaren iets meer financiële ruimte wilt. Ook kunt u juist in het begin minder pensioen en later meer pensioen ontvangen. Bijvoorbeeld omdat uw partner nog werkt. U kunt zelf kiezen hoe lang de eerste periode is (bijvoorbeeld 3 of 5 jaar, maar maximaal 10 jaar).

De hoogte van uw ouderdomspensioen mag u niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld van 100:75 (hoog/laag) of 75:100 (laag/hoog). In de lage periode ontvangt u dan een ouderdomspensioen van 75% van het ouderdomspensioen dat u in de hoge periode ontvangt.

Wat moet ik doen?

Wilt u het ouderdomspensioen variëren, dan kunt u dit doorgeven. U ontvangt hiervoor vlak voordat u met pensioen gaat automatisch een formulier van Stichting Pensioenfonds Essity. U vindt dit formulier ook in Mijn Pensioencijfers.

Wat kan ik doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en reken met behulp van de Pensioenplanner uit wat deze keuze betekent voor de hoogte van uw pensioen.

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW-pensioen ingaat.

Wat kan ik nog meer kiezen?