Verevend ouderdomspensioen

Een scheiding heeft gevolgen voor het ouderdomspensioen. U krijgt recht op een deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner en uw ex krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Deze verdeling van het ouderdomspensioen heet pensioenverevening.

Hoeveel?

Als ex-partner krijgt u de helft van het ouderdomspensioen dat uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap heeft opgebouwd. Als het huwelijk of partnerschap lang heeft geduurd, krijgt u dus meer ouderdomspensioen dan na een kort huwelijk of partnerschap. U kunt hiervan afwijken, door andere afspraken te maken en u kunt zelfs afzien van het verevend ouderdomspensioen. Meer informatie vindt u op onze webpagina Einde relatie

Uitzonderingen

De verdeling van het pensioen gaat anders als u al voor 1 mei 1995 bent gescheiden. De verdeling gaat ook anders als u andere afspraken hebt gemaakt in uw huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of het echtscheidingsconvenant.
Daarnaast is er een uitzondering voor kleine pensioenen. Als het ouderdomspensioen dat de ex-partner zou toekomen minder bedraagt dan € 520,35 (2022), wordt het pensioen niet verdeeld.

Andere soorten pensioen

Voor u

Voor uw eventuele partner

Voor uw eventuele kinderen

Voor uw eventuele ex-partner

Ouderdomspensioen Partnerpensioen Wezenpensioen Verevend ouderdomspensioen
Pensioen bij arbeidsongeschiktheid
Tijdelijk partnerpensioen   Bijzonder partnerpensioen